Het verschil tussen Amazon 1P en 3P

De opkomst van e-commerce heeft het winkellandschap radicaal veranderd en biedt merken nieuwe mogelijkheden om klanten te bereiken en te binden. Van de verschillende platforms heeft Amazon zich ontpopt als een dominante kracht, die een aanzienlijk deel van de online retailverkopen voor zijn rekening neemt. Voor merken die gebruik willen maken van Amazons uitgebreide klantenbestand en infrastructuur, is het cruciaal om het verschil te begrijpen tussen Amazon 1P (1st Party) vs 3P (3rd Party). In dit artikel verkennen we het onderscheid tussen deze modellen en bespreken we hoe ze merken kunnen helpen groeien op marktplaatsen.

AMAZON 1P: EEN DIRECT PARTNERSCHAP

Amazon 1P, ook bekend als Vendor Central, vertegenwoordigt een directe relatie tussen het merk en Amazon. In dit model fungeren merken als groothandelaren die hun producten verkopen aan Amazon, die vervolgens eigenaar wordt van de voorraad. Als 1P verkoper hebben merken het voordeel gebruik te maken van Amazons immense distributienetwerk, toegang tot Prime-klanten en diverse marketing- en reclamemiddelen.

Voordelen van Amazon 1P:

  1. Grote zichtbaarheid: Verkopen via Amazon 1P biedt merken de mogelijkheid om een hoge zichtbaarheid te krijgen, omdat hun producten worden verkocht en vervuld door Amazon. Dit kan leiden tot een verhoogde zichtbaarheid en een verbeterde vindbaarheid bij klanten.

  2. Prime geschiktheid: Door samen te werken met Amazon 1P, kunnen merken het enorme Prime klantenbestand aanboren. Prime biedt snelle, gratis verzending, wat een hogere conversie en herhaalaankopen aanmoedigt.

  3. Marketing en Advertentie Ondersteuning: Amazon biedt 1P verkopers toegang tot robuuste marketing en advertentie tools, zoals Gesponsorde Producten en Brand Stores. Met deze functies kunnen merken gerichte campagnes opzetten, verkeer genereren en de verkoop stimuleren.

AMAZON 3P: MERKEN VERSTERKEN ALS ONAFHANKELIJKE VERKOPERS

Met Amazon 3P, of Seller Central, kunnen merken daarentegen rechtstreeks aan klanten verkopen op het Amazon-platform. Merken treden op als onafhankelijke derdenverkopers, waarbij ze eigenaar blijven van hun voorraad en de verantwoordelijkheid op zich nemen voor verzending, klantenservice en orderbeheer. Dit model biedt meer controle en flexibiliteit, waardoor merken hun unieke waardeproposities onder de aandacht kunnen brengen.

Voordelen van Amazon 3P:

  1. Grote controle: Verkopen als een 3P verkoper geeft merken volledige controle over prijzen, voorraadbeheer en product listings. Hierdoor kunnen ze hun strategieën aanpassen, experimenteren met prijzen en snel reageren op vragen uit de markt.

  2. Brand Identity and Loyalty: Door rechtstreeks aan klanten te verkopen, kunnen merken een eigen identiteit vestigen en sterkere klantenrelaties opbouwen. Aangepaste verpakkingen, persoonlijke communicatie en ervaringen na de aankoop dragen bij tot het opbouwen van merkentrouw en herhalingsaankopen.

  3. Uitgebreid marktbereik: Amazon 3P verkopers hebben de mogelijkheid om toegang te krijgen tot internationale markten door gebruik te maken van Amazon’s Global Selling programma. Dit vergemakkelijkt de uitbreiding naar nieuwe regio’s, waardoor de merkbekendheid en het potentiële klantenbestand toeneemt.

STRATEGISCHE OVERWEGINGEN VOOR MERKGROEI

  1. Product- en merkstrategie: Merken moeten hun doelstellingen, productaanbod en doelgroep evalueren om het meest geschikte Amazon-verkoopmodel te bepalen. Bepaalde productcategorieën en prijsstructuren kunnen beter aansluiten bij 1P of 3P, dus strategische planning is cruciaal.

  2. Fulfillment en logistiek: De keuze tussen Fulfillment by Amazon (FBA) of self-fulfilment heeft gevolgen voor de klantervaring en de operationele efficiëntie. Merken moeten hun capaciteit, verzendkosten en serviceniveau-eisen beoordelen om de fulfillmentmethoden te optimaliseren.

  3. Data-Driven Decision Making: Zowel 1P als 3P modellen bieden waardevolle data inzichten. Merken moeten de analyse- en rapportagetools van Amazon gebruiken om hun prestaties te controleren, trends te identificeren en marketingstrategieën te optimaliseren.

BEGINNEN MET VERKOPEN: 1P OF 3P?

Concluderend is het begrijpen van het verschil tussen Amazon 1P en 3P van vitaal belang voor merken die willen gedijen in de concurrerende wereld van online marktplaatsen. Beide modellen bieden unieke voordelen die kunnen bijdragen aan de groei en het succes van een merk.

Amazon 1P biedt merken het voordeel van een directe samenwerking met Amazon, waardoor ze toegang krijgen tot een betere zichtbaarheid, Prime en krachtige marketing- en reclameondersteuning. Dit model is zeer geschikt voor merken die gebruik willen maken van Amazons uitgebreide distributienetwerk en een groot klantenbestand willen aanboren.

Aan de andere kant stelt Amazon 3P merken in staat controle te houden over hun inventaris, prijzen en klantrelaties. Het maakt maatwerk, het opbouwen van een merkidentiteit en marktuitbreiding mogelijk via Amazons Global Selling-programma. Dit model is ideaal voor merken die hun uniciteit willen tonen en een sterke klantenbinding tot stand willen brengen.

Bij de keuze tussen 1P en 3P moeten merken rekening houden met hun productaanbod, doelstellingen en doelgroep. Strategische planning, beslissingen inzake fulfillment en logistiek, en datagestuurde besluitvorming zijn belangrijke factoren die bijdragen tot succes op de Amazon-marktplaats.

Uiteindelijk kunnen zowel Amazon 1P als 3P dienen als krachtige hulpmiddelen voor merkgroei. Door de sterke punten van elk model te benutten en ze af te stemmen op hun specifieke bedrijfsdoelstellingen, kunnen merken profiteren van de enorme mogelijkheden die Amazon biedt en hun volledige potentieel in de dynamische wereld van e-commerce ontsluiten.

Boek een gratis kennismakingsgesprek met een van onze getrainde Amazon specialisten om te beginnen met verkopen als 1P of 3P.

Meer Brand News

channelengine_main
ChannelEngine
ChannelEngine is een platform dat jou als e-commerce verkoper helpt om je producten te distribueren en...
Lees verder
bol-partner
Bol partner
Als Bol partner ben je onderdeel van het uitgebreide e-commerce ecosysteem van Bol, een van de grootste...
Lees verder
perfecte-bol-listing
De perfecte listing op Bol
Als verkoper op Bol is het creëren van een aantrekkelijke productvermelding essentieel om op te vallen...
Lees verder

Ontdek jouw potentieel op marketplaces.

Vraag nu een gratis productscan aan voor jouw merk. Een van onze getrainde marketplace specialisten neemt contact met je op om tijdens een kennismaking van 30 minuten te laten zien wat de potentie voor jouw merk op Bol of Amazon kan zijn.

Nieuwsgierig? Vraag nu een gratis productscan aan.